CoolPolitika.hu

Választás elé állított üzletemberek

2011  //  Júl  //  14  //  MTI

 Választás elé állított üzletemberekDmitrij Medvegyev orosz elnök felszólította a nagyvállalkozókat, hogy döntsenek, milyen fejlesztési forgatókönyv mellett állnak ki, s kit szeretnének látni az államfői poszton a 2012-es választás után - így értette több üzletember is az elnökkel tartott találkozón elhangzottakat a Vedomosztyi című orosz újság szerdai beszámolója szerint.

Az elnök 27 hatalmas - az orosz hazai össztermék 40 százalékát előállító - állami és magánvállalat vezetőivel hétfőn zárt ajtók mögött tanácskozott, s a meghirdetett téma az üzleti légkör javítása, illetve Medvegyev gazdasági javaslatai voltak, így aztán senki nem számított politikai kérdésekre. Az orosz üzleti napilapnak a találkozó több részvevője elmondta, hogy a beszélgetés végén az államfő váratlanul szóba hozta a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást.

 

Az egyik üzletember szerint Medvegyev azt mondta: az országban bonyolult a helyzet, a fejlődés további iránya két embertől, tőle és Vlagyimir Putyin kormányfőtől függ, ők azonban eltérően képzelik el a további utat. Egy másik résztvevő értelmezése szerint az elnök arról beszélt, hogy az ország az utóbbi években a Putyin által kijelölt úton haladt, ő (az elnök) pedig már ismertette új programját, és most a gazdasági szereplőkön a sor, hogy eldöntsék, milyen úton haladjon tovább az ország. -Ha magunk nem változtatunk a fejlődés forgatókönyvén, más teszi meg helyettünk... Önöknek kell eldönteni, hogy támogatják-e programomat, vagy úgy hagynak mindent, ahogy van - fogalmazott Medvegyev.

 

A lapnak nyilatkozó egyik üzletember kijelentette: -Az elnök finoman, de félreérthetetlenül az értésünkre adta, hogy eljött az idő, a gazdasági életnek el kell dönteni, kit akar látni a következő mandátumra az elnöki székben, kit fog támogatni: Medvegyevet, vagy Putyint. Az illető szerint ez annyira váratlanul ért mindenkit, hogy szóhoz sem jutottak. Más jelenlévők szerint lehet így is érteni az elhangzottakat, de az elnök nem a jelöltek közötti választásra célzott, hanem a további lépések tartalmára vonatkozó választást kért.

 

Egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó üzletember úgy vélte: a Medvegyev által mondottakat azért értelmezték eltérően, mert vegyes volt a társaság, voltak, akik Putyinhoz, voltak, akik Medvegyevhez állnak közelebb, és ettől függően értelmezték a hallottakat. Natalja Tyimakova, az elnök sajtótitkára a lap kérdésére elmondta: Medvegyev álláspontja ismert a fejlesztés kérdéseiben. Az államfő tudja, hogy az üzleti élet jelzést vár, s csupán meg akart nyugtatni mindenkit, van kurzus, s azt lehet folytatni. A Vedomosztyi emlékeztetett rá, hogy Medvegyev és Putyin egyaránt azt mondta mindeddig, hogy majd együtt eldöntik, ki legyen a tavasszal esedékes elnökválasztásokon a jelölt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés