CoolPolitika.hu

Humala szoros győzelme

2011  //  Jún  //  07  //  MTI

 Humala szoros győzelmeEgy baloldali volt katonatiszt második nekifutásra megszerezte Peru államfői posztját, miután késhegyre menő, időnként övön aluli ütésekkel tarkított küzdelmet vívott jobboldali ellenfelével, a korrupció és jogsértések miatt 25 évi börtönbüntetését töltő korábbi elnök lányával.

Ollanta Humala megválasztása hatalmas diadal a dél-amerikai ország széles tömegei, a gazdasági elit által elfeledett szegény indiánok számára. A jövendő államfőre az a feladat vár, hogy eleget tegyen a szegények elvárásainak, a szociális gondoskodás fokozásának, miközben el kell oszlatnia a piaci szereplők bizalmatlanságát. A kampány során Humala nagyobb részesedést ígért a szegény tömegeknek az andesi ország gazdag ásványkincseinek értékesítéséből, egyúttal fogadkozva, hogy tiszteletben fogja tartani a szabadpiaci gazdaságot. "A peruiak mindenek előtt!" - tette hozzá.

 

Vasárnap este, hívei körében tartott nagygyűlésen Humala kijelentette: elnökként azon fog fáradozni, hogy a tíz éve tartó gazdasági fellendülést a peruiak által óhajtott szociális kiegyenlítődés előmozdítására használja fel. Ígérete szerint ehhez meg fogja adóztatni a bányászati ágazatban elért tekintélyes profitokat, továbbá mérsékelni fogja a Peru által exportált földgáz mennyiségét, hogy a hazai lakosság olcsóbban juthasson hozzá e fűtőanyaghoz.

 

Humala 2006-ban is elnöki ambíciókat táplált, akkor azonban alulmaradt Alan Garcíával szemben. Ezt annak a taktikai hibának köszönhette, hogy a választók jelentős részét elijesztette olyan kijelentésekkel, amelyek alapján a balos venezuelai államfő, Hugo Chávez "szellemi rokonának" vélhették. A választási hadjáratban arról szónokolt, hogy nagy tisztelője Juan Velasco tábornoknak, annak a baloldali perui diktátornak, aki 1968-75 közötti kormányzása alatt kisajátította a gazdagok földbirtokait, és számos iparágat államosított. Ezúttal óvatosabb retorikát alkalmazott kampánya során. Bár eleinte azt ígérte, hogy megválasztása esetén felül fogja vizsgálni a Peru által kötött szabadkereskedelmi megállapodásokat, és átírja az alkotmányt, később "hangfogót" tett föl, és arról beszélt, hogy a szegény rétegek fölemelése érdekében Brazília piacbarát gazdasági modelljét fogja követni.

 

Két héttel később a Bibliára esküdött, amikor megfogadta, hogy tiszteletben fogja tartani a demokráciát és a sajtó szabadságát. Ezzel együtt sem sikerült megnyernie magának a gazdasági élet vezető szereplőit és a média többségét. A sajtó jelentős része Humala ellen foglalt állást a választási hadjárat hónapjaiban: a szerkesztők zöme Velasco reinkarnációját látja benne. Az új perui államfő első számú feladata lesz, hogy szétossza a tekintélyes (tavaly 8,7 százalékos) gazdasági növekedésnek köszönhető jólétet abban az országban, ahol kiáltó az egyenlőtlenség. Peru tengerparti vidékén (beleértve a fővárost, Limát, ahol a 28 milliós lakosság egyharmada él) a fehér bőrű elit ma sem vesz tudomást az ország belsejében, az Andok és az Amazonas elmaradott vidékén élő, zömmel indián lakosság nyomoráról. Az Andok településein élők 60 százaléka a szegénységi szint alatt vegetál.

 

-A választás eredménye a kirekesztetteknek, a hegyek és az őserdők lakosságának, a rézbőrűeknek a szavazatait tükrözi, akik a jólét újraelosztását követelik - értékelte az elnökválasztás kimenetelét Georges Lomné, az andesi tanulmányok limai intézetének szakértője. Szerinte az eredmény nem annyira a baloldali preferenciákat tükrözi, mint inkább "a másik Peru etnikai állásfoglalását", amely támogatásra talált az értelmiség körében is. Az utóbbi egyik ismert képviselője, Mario Vargas Llosa úgy vélekedett, hogy Humala győzelme "megmentette a demokráciát" Peruban.

 

A 2010. évi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, aki politikai nézeteit tekintve inkább jobb-, mint baloldalinak tekinthető, a választás éjszakáján kijelentette: az a lényeg, hogy "Peru megmenekült a korrupt és véres diktatúrához való visszatéréstől. Gratuláljunk magunknak és ünnepeljünk." Humala azt állítja, hogy hazáját az Egyesült Államokhoz és Brazíliához kívánja közelebb hozni, nem pedig a Chávez vezette baloldali táborhoz. Utóbbit Venezuela, Ecuador és Bolívia alkotja; jelenleg egyik országban sem állomásozik amerikai nagykövet.    Új-Mexikó állam korábbi kormányzója, Bill Richardson az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) választási megfigyelőjeként tartózkodott Peruban, és találkozott mindkét elnökjelölttel. Szerinte Humala nem tekinthető új Cháveznek. Humala "nacionalista és rejtélyes személyiség, alakulóban lévő nézetekkel és pragmatikus kisugárzással - fogalmazott az amerikai politikus. - Úgy vélem, hogy tanulékony ember, megérdemli, hogy az üzleti szféra esélyt adjon neki."

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés