CoolPolitika.hu

Egy gyermek politika

2011  //  Júl  //  15  //  MTI

 Egy gyermek politikaAz egy gyermeket engedélyező családpolitika lazítását kérte a Kanton székhelyű Kuangtung (Guangdong), Kína egyik legnépesebb tartománya. A változtatás a mind nagyobb gondot jelentő öregedő társadalom problémáját és a jelenlegi családmodellből származó társadalmi feszültségeket is enyhítené.

A tartomány hivatalosan is kérte a csupán egy gyermeket engedélyező kínai családpolitika lazítását - írta a China Daily című napilap. A tervezet életbe lépésével a jövőben minden olyan, a tartományban élő pár vállalhatna második gyermeket, ahol legalább az egyik szülő egyedüli gyermek, szemben a jelenlegi szabályozással, amely csak akkor teszi lehetővé ezt, ha mind az anya, mind az apa egyke. Egyelőre nem tudni, hogy a központi vezetés miként dönt a kérelemmel kapcsolatban, és ha igent mondanak, mikortól lehet majd alkalmazni a változtatásokat.

 

Kuangtungban az elmúlt évtizedben sikerült alacsonyan tartani a szülések számát, teret engedve ezzel az "egy gyermek politika" lazításának - érvel Csang Feng (Zhang Feng) a tartomány népesedésügyi és családtervezési bizottságának vezetője. A többgyermekes családmodell segítené a komoly társadalmi feszültségeket generáló "4-2-1-családok" (négy nagyszülő, két szülő, egy gyermek) számának csökkentését. Az 1979-ben bevezetett szigorúan egy gyermeket engedélyező politika eredményeként ugyanis a felnőtté váló második generációs egykéknek gyakorlatilag hat emberről kellene egyedül gondoskodniuk. A tartományban az öregedő népesség is mind nagyobb gondot okoz, a helyi statisztikák szerint a 104,3 millió lakos csaknem 10 százaléka 60 év feletti, s arányuk évente 3,5 százalékkal nő.

 

A születésszabályozás jelenlegi rendszerének fenntartása mellett érvelők legnagyobb félelme, hogy az oldás robbanásszerű népességnövekedéshez vezethetne. Ez - mutatnak rá a kutatók - nem valószínű, mivel a gyermeknevelés költségei jócskán megnőttek az elmúlt évtizedekben, sok házaspár nem is a politika, hanem az anyagiak miatt választja az egy-gyermekes családmodellt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés