CoolPolitika.hu

A világ leghosszabb tengeri hídja

2011  //  Júl  //  03  //  MTI

 A világ leghosszabb tengeri hídjaA világ leghosszabb, tenger fölött átívelő hídját adták át Kínában.

A 36,48 kilométer hosszú és mintegy 35 méter széles, nyolcsávos híd ünnepélyes átadására Santung (Shandong) tartomány Csingtao (Qingdao) városában került sor. A hivatalos jelentések szerint 14,8 millió jüanba (2,3 millió dollár) került, megépítéséhez 2007 májusában kezdtek hozzá. A tengerparti város közigazgatási területén belül épített hídnak és a hozzá kapcsolódó 7,8 kilométer hosszú tengeralatti alagútnak köszönhetően a két végállomás, vagyis a városközpont és Huangtao (Huangdao) sziget közötti út 30 kilométerrel rövidült le, a távolság megtételéhez szükséges idő pedig megfeleződött: 40 percről körülbelül 20 percre csökkent. A hidat több mint ötezer pillér tartja.

 

A tengeri hidak hosszát tekintve az eddigi világcsúcstartó a kelet-kínai Hangcsou-öbölben nyílt meg a forgalom előtt négy évvel ezelőtt. A 35,7 kilométer hosszú híd Csiahszing (Jiaxing) és Ningpo (Ningbo) várost köti össze. Ezzel Kína keleti partjának két fontos gazdasági, kereskedelmi központja - Ningpo és Sanghaj között - a 400 kilométeres út 280 kilométerre rövidült, a távolság megtételéhez a korábbi 4 óra helyett 2 és fél órára van szükség.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés